VINTERUPPLEVELSER I TIVEDEN 2024

Under vintern har du möjlighet att vandra med snöskor, spåra djur med skidor eller snöskor och lära dig att göra upp eld på olika sätt.


VINTERVANDRING I TIVEDENS NATIONALPARK

Upplev Tivedens nationalpark på vintern tillsammans med vår kunniga guide. Vid riktigt vinterväder med snö och is sker turen på snöskor. Den vanligtvis så häftiga naturmiljön blir ännu härligare att utforska med olika snö- och isformationer runtomkring dig. Det finns också chans att följa djurspår - rentav ett lodjursspår om vi har tur. Här får du verkligen känslan av att vara en upptäcktsresande eller trapper i Alaska.

Enligt finska forskare inom akustik finns heller inget så tyst som en skandinavisk vinterskog! Vid klart väder kommer du att kunna se ut över Vättern från en av utkikspunkterna vi stannar vid.

Det är något helt fantastiskt att få gå på tur i Sveriges sydligaste vildmark även på vintern. Att gå med snöskor kräver inga förkunskaper men som alltid är det bra om man har bra kondition. Tekniken för att gå med snöskor lär du dig fort. Snöskorna passar vandringskängor och turpjäxor. Lämpliga varma kläder behövs. Vi går i sakta takt så vi alla får uppleva tystnad och lugn och ro.

Detta ingår

Varm soppa och lån av snöskor.

 
Tid: 4 timmar
Start: kl 10:00-14:00
Plats: Tivedens nationalpark ev. även annan plats
Pris: 1 000 kr/person
Deltagarantal: 2-8 personer (minimum 2 personer)

Vägbeskrivning från närmsta centralort

Guidningen sker i Tivedens nationalpark i Tiveden, mitt emellan Stockholm och Göteborg. Följ väganvisningar till Tivedens nationalpark. Mötesplatsen är vid Tiveds skola. Från Karlsborg: 25 km. Från Askersund: 30 km. Från Laxå: 38 km. Tågstation finns i Laxå. 

Datum möjliga för bokning

 

Loading...
 

SPÅRNING - PÅ TURSKIDOR ELLER SNÖSKOR

Med klassiska turskidor i trä eller moderna snöskor kommer du att ta dig fram över myrarnas snötäckta vidder och få se himlens vidsträckta horisonter. Vi spårar de djur de djur som rört sig över myren och chansen för att se både räv-, har- och älgspår är stor. Ibland rör sig även vargar över myren. Du kommer att få se och röra dig på platser där människor vanligtvis inte sätter sin fot och på några av de myrholmar vi besöker är skogen riktigt gammal och stor.

Myrlandskapet du färdas i är ett av södra Sveriges mest spännande, med höga naturvärden kopplade till myrarnas hydrologi och alla de arter som lever i området såsom; lappuggla, kungsörn, orre och tjäder m fl. Under turen kommer du också få njuta av lugnet och tystnaden samt förhoppningsvis öppna upp dina sinnen under de stora skyarna.

Att gå med turskidor kräver inga förkunskaper men som alltid är det bra om man har bra kondition. Skidornas bindningar passar vandringskängor. Att gå med snöskor kräver inte heller några förkunskaper, även här är det en fördel med bra kondition. Tekniken för att gå med snöskor lär du dig fort. Snöskorna passar vandringskängor och turpjäxor.

Detta ingår

Packningen dras med pulka av guiden. Lämpliga varma kläder behövs. Vi går i sakta takt så vi alla får uppleva tystnaden samt lugn och ro. En fika ingår med varm soppa, kaffe, te eller varm choklad. Givetvis finns veg. alternativ.

Tid: 4 timmar
Start: kl 10:00-14:00
Plats: Någon av myrarna vid Vargaviddernas naturreservat eller efter önskemål
Pris: 1 000 kr/person
Deltagarantal: 2-8 personer (minimum 2 personer)

Vägbeskrivning från närmsta centralort

Guidningarna sker i Tiveden mitt emellan Stockholm och Göteborg. Mötesplats är OK/Q8 macken vid E20 i Laxå.
Från Karlsborg: 55 km. Från Askersund: 30 km. Från Örebro: 55 km. Tågstation finns i Laxå. 

Datum möjliga för bokning

 

Loading...
 

ELD

Följ med ut i naturen på en tur fylld av eld och värme, tillsammans med vår egen eldmästare. Du får lära dig eldteknikens grunder, vilka material du kan använda dig av, göra olika typer av eld, göra din egen fackla, vilken utrustning du behöver i ditt eld-kit och mycket annat du vill veta i eldväg. Detta är en aktivitet där du får färdigheter som genom människans historia varit nödvändiga för överlevnad.

Du kommer framöver också, i såvitt skilda situationer som, från kris till korvgrillning med familjen kunna värma dig själv och andra. Det finns få saker som imponerar och uppskattas som att kunna göra upp en värmande brasa. Dessutom så finner du oftast ett speciellt lugn någonstans där inne bland härdens flammande lågor.

Detta ingår

Du behöver inga förkunskaper eller material med dig annat än det du själv önskar att ta med. Lämpliga varma kläder behövs. Sittunderlag eller liggunderlag att sitta eller stå på knä på. En fika bestående av korvgrillningsbuffé med tillhörande kaffe, te eller varm choklad ingår. Givetvis finns veg. alternativ.

Tid: 4 timmar
Start: kl 10:00-14:00
Plats: Vargaviddernas naturreservat - Laxå kommun eller plats efter önskemål
Pris: 800 kr/pers
Deltagarantal: 2-8 personer (minimum 2 personer)

Vägbeskrivning från närmsta centralort

Guidningarna sker i Tiveden mitt emellan Stockholm och Göteborg. Mötesplats är OK/Q8 macken vid E20 i Laxå
Från Karlsborg: 55 km. Från Askersund: 30 km. Från Örebro: 55 km. Tågstation finns i Laxå. 

Datum möjliga för bokning

Loading...