VÅRUPPLEVELSER I TIVEDEN 2024 -
TJÄDER, ORRE & UGGLOR

Under våren vaknar livet till på riktigt ute i skog och mark. Våra flesta aktiviteter kretsar runt fåglar och du har chansen att få uppleva tjäderspel, orrspel och ugglespaning bland annat.


TJÄDER & ORRSPEL I TIVEDEN - 3 SESSIONS/4 DAGARS KOMBOPAKET

Ta chansen att få uppleva både tjäderspel och orrspel! Vårt paket innehåller hela två övernattningar i tjädergömsle och en spännande morgon på orrspelet. Det här är för dig som vill uppleva dessa uråldriga spel. Birding som bäst. Hela fyra dagars birding fulla av upplevelser med de Skandinaviska hönsfåglarnas mest magnifika spel och lekar. Det här är vårt ultimata kombopaket för fågelälskare i april.

Du börjar med två efterföljande övernattningar i tjädergömslet ute vid spelplatsen. Innan vi tar oss till gömslet får du användbar information och kunskaper om tjädern, livsmiljöer och hur du ska uppföra dig under aktiviteten. Förväntansfulla och taggade vandrar du ut med vår guide till gömslet där du spenderar kvällen och natten i fullständig tystnad. Det tar tid, absolut tystnad och tålamod för att kunna beskåda tjäderspelet.

Du ska vara medveten om att tjädern är en mycket känslig fågel; för väder, för ljud eller naturliga orsaker. Det är därför inte säkert att du kommer att få se eller fotografera fågeln. Det kan kräva flera sessions i gömsle för att lyckas.

Tjädern är extremt vaksam och som gäst behöver du visa hänsyn och ansvar för att undvika att störa. Spelet sker tidigt på morgonen runt gryningen och fortsätter på förmiddagen. Då tupparna kommer till spelplatsen tidigt på kvällen kommer du vänta i gömslet under total tystnad under kväll och natten. Under kvällen kommer du höra tupparna närma sig spelplatsen i de träd som omger platsen samtidigt som de gör typiska och speciella läten.

All vidtagen hänsyn, ansvar och tystnad är värt väntan då du under morgonen får se och höra tupparnas magnifika uppvisning. Kommer hönorna till spelplatsen intensifieras tupparnas kamper. Sen förmiddag dag 2 lämnar du arenan för lunch och vilostund på boendet. På eftermiddagen återvänder du till gömslet för ännu en övernattning följd av ännu en morgons tjäderspel. En vistelse på spelplatsen är aldrig den andra lik.

Före lunch dag 3 lämnar du arenan för brunch i vår fågelpaviljong och vi beger oss till vår samarbetspartners boende för dusch och vila. Under sen eftermiddag återvänder vi till fågelpaviljongen för att vandra ut till orrgömslet i samband med solnedgången. I mörkret strax före gryningen hörs orrarnas speciella läten. När solen kommer framträder orrarna som vålnader ute på myren. Läten intensifieras och likaså själva spelet. Kommer det att komma några hönor eller kommer spelplatsen bli attackerad av en duvhök kanske? Under den tidiga morgonen kan mycket hända, spelet kan även fortgå i lugn och ro. Runt lunch dag 4 är det dags för avfärd.

Är du i Hornborgasjön för tranor och trandans är vårt tjäder- och orrspel i Tiveden i närheten. Tjäderspelet sker i en vacker gammelskog i landskapet vid Tivedens nationalpark.

Detta ingår

Mat och dryck är inkluderat. Varma sovsäckar och filtar ingår. 3 övernattningar i gömsle och 2 dagvilor. Det är givetvis möjligt att boka extra nätter/morgonar i gömslena. Det går även bra att boka extra nätter hos vår samarbetspartner. Guiden följer med under hela upplevelsen.

Tid: 3 sessions under 4 dagar. Se starttid i bokningskalendern.
Plats: Lokal i Tivedens stora skogar
Pris: 7 997 kr/person för 3 nätter
Deltagarantal: Max 5 personer

Mötesplats

Guidningarna sker i Tiveden mitt emellan Stockholm och Göteborg. Mötesplatsen är vid OK/Q8 macken vid E20 i Laxå. Vägbeskrivning från närmsta centralort: Från Karlsborg: 55 km. Från Askersund: 30 km. Från Örebro: 55 km. Tågstation finns i Laxå.

Datum möjliga för bokning

11 april 2024 t.o.m 29 april 2024

Är det fullbokat? Eller önskar du ett annat datum för din upplevelse än de angivna? Vi hittar en lösning för dig! Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 070-5784120.

Loading...

JÄRPE FOTOGRAFERING & SKÅDNING - 2 SESSIONER

Du har nu möjligheten att följa med Naturguide Tiveden på en 2 sessionssäventyr för att uppleva järpe och dess hemvist - någonstans i Tivedens naturskogar! I den fina naturskogen lever den vackra och många gånger anonyma järpen bland dråg, bäckar och gransumpskogar.

I skuggan av sina större och kanske mer välkända släktingar tjäder och orre så är denna vår minsta skogshönsfågel järpe en spännande art att skåda och fotografera. Välkommen ut med oss för att uppleva järpe på nära håll. Vi möts upp tidig morgon för att transportera oss till dagens lokal för järpe. Väl framme vid lokalen kommer du att få mer information om järpe, lära känna gruppen och vad du har att förvänta av dagens upplevelse.

Till fots vandrar vi in i naturskogen för att besöka flera av järpens revir. Under vandringen kommer det finnas också många andra fina saker att uppleva, beskåda och fotografera. Väl framme vid kända järpe revir kommer du att placeras ut runt guiden, varpå guiden kommer att locka fram järpen. Det är med stor spänning du får vänta på att den skygga fågeln smyger sig fram i den vackra naturskogen. Detta är en guidning där du som gäst behöver ha god kondition, stort tålamod och förstå att detta är en mycket skygg fågel som kan vara svår att se eller fotografera.

Järpen lever väldigt stationärt på en lokal i naturskogen som den finner trygg från sin värsta fiende, duvhöken. Vi kommer att vandra både på stigar och obanad terräng i ett lugnt tempo. Under dagen kommer vi sedan att vandra vidare till fler lokaler och revir för att skåda eller fotografera mer järpe och avnjuta fika, lunch och varandras sällskap i den vackra naturskogen som inramar hela upplevelsen.

Det är givetvis möjligt att boka till ännu en session eller någon av våra andra upplevelser som är aktuella för perioden. Vi rekommenderar dig att övernatta i Tiveden hos några av våra samarbetspartners; Hamgården, Camping Tiveden, Tivedstorp, Ösjönäs.

Detta ingår

Guide, som följer med dig under hela upplevelsen, kunskaper om järpe, vandring i vacker natur, fika & lunch, kaffe & dryck (givetvis finns det vegetariska alternativ), camonät, varm sovsäck att sitta i och varm ullfilt att sitta på. Observera att boende ingår ej i upplevelsen, det ordnar du som gäst själv.

Ta med

Varma kläder, bra och vattentäta stövlar eller kängor, kikare, kamera med objektiv och batterier, balaklava/rånarluva

Tid: 8 h varje dag
Start: Mars kl 05:30 // Oktober kl. 05:00
Plats: Upplevelsen sker i någonstans i Tiveden
Pris: 3 999 kr per person
Deltagarantal: Max 4 personer

Mötesplats

Upplevelsen sker i Tiveden mittemellan Stockholm och Göteborg. Mötesplats är i Sannerud, Tived. Från Karlsborg 30 km, från Askersund 30 km, från Örebro 80 km, från Skövde 75 km, från Linköping 115 km, från Jönköping 130 km.

Datum möjliga för bokning

15 mars 2024 t.o.m  30 mars 2024 samt i september/oktober 2024

Är det fullbokat? Eller önskar du ett annat datum för din upplevelse än de angivna? Vi hittar en lösning för dig!

Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 070-5784120.

 

TJÄDERSPEL I TIVEDEN - 2 SESSIONS/3 DAGAR

Upplev under absolut tystnad när den mäktiga tjädern först flyger in till nattkvisten för att under tidig morgon sedan spela och kämpa om hönornas gunst i gryningen. Den skandinaviska fågelvärldens mest magnifika spelceremoni, måste upplevas! Skogsfåglarnas mest magnifika och mytiska spel finner man om våren bland tjädrarna. Det krävs både tid, absolut tystnad och tålamod för att få bevittna tjäderspelet. Tjädrarna är extremt vaksamma och du som deltagare måste visa hänsyn och ta ansvar för att inte störa.

Du ska vara medveten om att tjädern är en mycket känslig fågel; för väder, för ljud eller naturliga orsaker. Det är därför inte säkert att du kommer att få se eller fotografera fågeln. Det kan kräva flera sessions i gömsle för att lyckas.

Spelet sker under tidig morgon och fortsätter under förmiddagen, och då tupparna flyger in redan tidigt på kvällen före kommer du under total tystnad först få vänta i gömslet under kvällen, för att sedan övernatta i det. Under kvällen kommer du att få höra när tupparna närmar sig sin spelplats och göra några av sina speciella läten under kvällningen. All väntan och tålamod är väl värd mödan då du får höra och se tupparnas magnifika uppvisning under morgonen.

Det kommer med stor sannolikhet inte vara sista gången du vill uppleva denna ritual tillsammans med tjädrarna och tålamodet. Vi har enklare gömslen där du ensam övernattar bekvämt och med varm sovsäck. Givetvis får du information om tjädern, dess liv och livsmiljö samt vilken hänsyn du behöver ta under aktiviteten. Kaffe, te och matsäck ingår. (veg. alternativ finns självklart).

Är du i Hornborgasjön för tranor och trandans är vårt tjäderspel i Tiveden i närheten. Tjäderspelet sker i en vacker gammelskog i landskapet vid Tivedens nationalpark.

Detta ingår

Mat och dryck är inkluderat . Varma sovsäckar och filtar ingår. Det är givetvis möjligt att boka extra nätter/morgonar i gömslena. 2 övernattningar i gömsle ingår. Guiden följer med under hela upplevelsen. Dagvila på boende ingår.


Tid: 2 sessions i gömslet, 2x20 timmar under 3 dagar.
Start: kl. 15:00/16:00 - 12:00 dagen därpå, dag 2 samma tider - övernattning krävs alltså vid båda tiderna
Plats: Lokal i Tivedens stora skogar
Pris: 5998 kr/person för två nätter
Deltagarantal: Max 4 personer

Mötesplats

Guidningarna sker i Tiveden mitt emellan Stockholm och Göteborg. Mötesplatsen är vid OK/Q8 macken vid E20 i LaxåVägbeskrivning från närmsta centralort: Från Karlsborg: 55 km. Från Askersund: 30 km. Från Örebro: 55 km. Tågstation finns i Laxå.

Datum möjliga för bokning

11 april 2024 t.o.m  30 april 2024

Är det fullbokat? Eller önskar du ett annat datum för din upplevelse än de angivna? Vi hittar en lösning för dig! Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 070-5784120.

Loading...

TJÄDERSPEL I TIVEDEN - 4 SESSIONS/5 DAGAR

Upplev när den mäktiga tjädern först flyger in till nattkvisten för att under tidig morgon sedan spela och kämpa om hönornas gunst i gryningen. Den skandinaviska fågelvärldens mest magnifika spelceremoni, måste upplevas! Skogsfåglarnas mest magnifika och mytiska spel finner man om våren bland tjädrarna. Det krävs både tid, absolut tystnad och tålamod för att få bevittna tjäderspelet.

Tjädrarna är extremt vaksamma och du som deltagare måste visa hänsyn och ta ansvar för att inte störa. Du ska vara medveten om att tjädern är en mycket känslig fågel; för väder, för ljud eller naturliga orsaker. Det är därför inte säkert att du kommer att få se eller fotografera fågeln. Det kan kräva flera sessions i gömsle för att lyckas. Därför är vår 4 sessions upplevelse perfekt för dig som vill ha många chanser!

Spelet sker under tidig morgon och fortsätter under förmiddagen, och då tupparna flyger in redan tidigt på kvällen före kommer du under total tystnad först få vänta i gömslet under kvällen, för att sedan övernatta i det. Under kvällen kommer du att få höra när tupparna närmar sig sin spelplats och göra några av sina speciella läten under kvällningen. All väntan och tålamod är väl värd mödan då du får höra och se tupparnas magnifika uppvisning under morgonen.

Det kommer med stor sannolikhet inte vara sista gången du vill uppleva denna ritual tillsammans med tjädrarna och tålamodet. Vi har bekväma och för fotoanpassade gömslen där du ensam övernattar bekvämt och med varm sovsäck. Givetvis får du information om tjädern, dess liv och livsmiljö samt vilken hänsyn du behöver ta under aktiviteten. Är du i Hornborgasjön för tranor och trandans är vårt tjäderspel i Tiveden i närheten. Tjäderspelet sker i vacker gammelskog i landskapet i Tiveden.

Detta ingår

Mat och dryck är inkluderat . Varma sovsäckar och filtar ingår. Det är givetvis möjligt att boka extra nätter/morgonar i gömslena. 2 övernattningar i gömsle ingår. Guiden följer med under hela upplevelsen. Dagvila på boende ingår.


Tid: 4 sessions i gömslet, 18 timmar i gömslet
Start: kl. 15:00 - 12:00 dagen därpå, dag 2,3 och 4 samma tider - övernattning sker alltid i gömsle vid tjäderspelplatsen
Plats: Lokal i Tivedens stora skogar
Pris: 11 999 kr/person för två nätter
Deltagarantal: Max 6 personer

Mötesplats

Guidningarna sker i Tiveden mitt emellan Stockholm och Göteborg. Mötesplatsen är utanför Laxå/Tiveden och fås i samband med bokning. Vi kan också hämta vid Laxå tågstation. Från Örebro: 55 km till Laxå.

tjAder

Datum möjliga för bokning

14 april 2025 t.o.m 28 april 2025

Är det fullbokat? Eller önskar du ett annat datum för din upplevelse än de angivna? Vi hittar en lösning för dig! Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 070-5784120.

 

ORRSPEL I TIVEDEN - 1 SESSION/2 DAGAR

Tidig morgon vaknar du i vårt gömsle på myren för att beskåda orrarnas spel. Efter solens uppgång framträder orrtupparna likt vålnader uppklädda till tänderna bland myrens tuvor och höljor. Den karakteristiska spelsången är det enda som bryter morgonens tystnad. Strax är dansen igång och det kan gå så vilt till att fjädrarna ryker. Orrarna har kanske spelat på den här platsen i flera sekler.

Allt kan hända under spelet - vem är det som går segrande ur dansen? Eller kommer det att komma en duvhök och försöka ta en av tupparna? Även orrarna är mycket vaksamma och det krävs stor försiktighet och tystnad för att visa hänsyn. Spänningen vid själva spelet är stor och spelplatsen i sig är väldigt vacker.

Är du i Hornborgasjön för tranor och trandans är vårt orrspel i Tiveden i närheten. Orrspelet sker på en naturskön myr i landskapet vid Tivedens nationalpark.

Detta ingår

Information kring orrarnas liv och livsvillkor samt livsmiljöer ingår samt vilken hänsyn du behöver ta under aktiviteten. Kaffe, te och frukost ingår (veg. alternativ finns). Du övernattar i vårt rymliga tältgömsle ute på myren. Skön madrass och vinterdunsovsäck håller dig varm. Vi går ut till gömslet vid spelplatsen vid solnedgången kvällen före spelmorgonen.

Givetvis går denna aktivitet att kombinera med tjäderspel.


Tid: Ca. 20 timmar
Start: Kl. 16:00 till 12:00 dagen efter. Du möter upp kvällen före spelmorgonen för information, förberedelser och vandring ut till gömslet.
Plats: Lokal i Tivedens stora skogar
Pris: 1 999 kr/person per session
Deltagarantal: Max 4 personer

Mötesplats

Guidningarna sker i Tiveden mitt emellan Stockholm och Göteborg. Mötesplatsen är vid OK/Q8 macken vid E20 i Laxå. Vägbeskrivning från närmsta centralort: Från Karlsborg: 55 km. Från Askersund: 30 km. Från Örebro: 55 km. Tågstation finns i Laxå.

Orrspel

Datum möjliga för bokning

11 april 2024 t.o.m 25 april 2024

Är det fullbokat? Eller önskar du ett annat datum för din upplevelse än de angivna? Vi hittar en lösning för dig! Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 070-5784120.

Loading...

ORRSPEL I TIVEDEN - 2 SESSIONS/3 DAGAR

Tidig morgon vaknar du i vårt gömsle på myren för att beskåda orrarnas spel. Efter solens uppgång framträder orrtupparna likt vålnader uppklädda till tänderna bland myrens tuvor och höljor. Den karakteristiska spelsången är det enda som bryter morgonens tystnad. Strax är dansen igång och det kan gå så vilt till att fjädrarna ryker. Orrarna har kanske spelat på den här platsen i flera sekler.

Allt kan hända under spelet - vem är det som går segrande ur dansen? Eller kommer det att komma en duvhök och försöka ta en av tupparna? Även orrarna är mycket vaksamma och det krävs stor försiktighet och tystnad för att visa hänsyn. Spänningen vid själva spelet är stor och spelplatsen i sig är väldigt vacker. Vi har fotoanpassade gömslen där du fotar från låg vinkel. Sköna madrasser och varma sovsäckar. Du fotar liggandes så släde eller bönpåse medtas.

Denna upplevelse är 2 sessions vilket passar dig som vill fota eller skåda fåglarna mer än vid bara ett tillfälle. Du dagvilar på boende mellan de 2 sessions. Är du i Hornborgasjön för tranor och trandans är vårt orrspel i Tiveden i närheten. Orrspelet sker på en naturskön myr i landskapet vid Tivedens nationalpark.

 

Detta ingår

Information kring orrarnas liv och livsvillkor samt livsmiljöer ingår samt vilken hänsyn du behöver ta under aktiviteten. Kaffe, te och frukost ingår (veg. alternativ finns). Du övernattar i vårt rymliga tältgömsle ute på myren. Skön madrass och vinterdunsovsäck håller dig varm. Vi går ut till gömslet vid spelplatsen vid solnedgången kvällen före spelmorgonen. Dagvila på boende.

Givetvis går denna aktivitet att kombinera med tjäderspel.


Tid: 2x18 h över 3 dagar
Start: Kl. 18:00 till 12:00 dagen efter. Du möter upp kvällen före spelmorgonen för information, förberedelser och vandring ut till gömslet. Dagvila på boende mellan de 2 sessions
Plats: Lokal på stor mosse i Tivedens stora skogar
Pris: 4 499 kr/person per session
Deltagarantal: Max 8 personer

Mötesplats

Guidningarna sker i Tiveden mitt emellan Stockholm och Göteborg. Mötesplatsen är i skogen utanför Laxå. Vi kan också hämta vid Laxå tågstation. Från Örebro: 55 km. Tågstation finns i Laxå.

Orrspel

Datum möjliga för bokning

14 april 2025 t.o.m 28 april 2025

Är det fullbokat? Eller önskar du ett annat datum för din upplevelse än de angivna? Vi hittar en lösning för dig! Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 070-5784120.

 

UGGLESAFARI

Följ med och spana och lyssna efter ugglor i Tivedens skogar. Här har du möjligheten att höra flera av de spännande och mytomspunna ugglorna som finns. Har du tur att möta en ugglas blick så är det ett möte du nog alltid kommer att minnas. Det finns få naturupplevelser som är så häftiga som att leta efter och lyssna på ugglor.

I den tidiga vårkvällen far vi ut för att lyssna efter ugglor. Lika säkert vårtecken som svanarnas eller tranornas ankomst söderifrån är ugglornas ökade aktivitet. Vi åker runt till olika platser för att spana efter kattuggla, sparvuggla, pärluggla och även den lågmälda lappugglan. Du får även lära dig att känna igen de olika ugglornas läten och beteenden så att du själv kan hitta dem.

Under kvällen stannar vi vid en lägerplats och äter en lättare måltid och dricker varm dryck som kaffe, te eller choklad. Där får du mer information om de olika ugglorna, livsbetingelser och deras livsmiljöer. Och visste du att alla ugglors läten har inom svensk folktro ansetts vara illabådande varsel i förbindelse med de mörka krafterna? Eller att pärlugglehanen kan spela i timme efter timme för att locka till sig en hona?

Detta ingår

Under kvällen stannar vi vid en lägerplats och äter en lättare måltid och dricker varm dryck som kaffe, te eller choklad. Där får du mer information om de olika ugglorna, livsbetingelser och deras livsmiljöer. Kikare och insektshuvor ingår. All transport under safarin ingår.

Ta med

Ta med varma kläder. Bra skor, kängor eller stövlar. Medtag myggsprej.


Tid: Turen tar cirka 5 timmar
Start: Start kl. 15:00
Plats: Lokal i Tivedens stora skogar
Pris: 2 500 kr/vuxen, 1500 kr/barn
Deltagarantal: Max 8 personer

Mötesplats

Guidningarna sker i Tiveden mitt emellan Stockholm och Göteborg. Mötesplatsen är vid OK/Q8 macken vid E20 i LaxåVägbeskrivning från närmsta centralort: Från Karlsborg: 55 km. Från Askersund: 30 km. Från Örebro: 55 km. Tågstation finns i Laxå.

Datum möjliga för bokning

Mars 2024 och Maj 2024. Start kl 18:00

Är det fullbokat? Eller önskar du ett annat datum för din upplevelse än de angivna? Vi hittar en lösning för dig! Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 070-5784120.

Loading...