HÖST 2023 - ÄLGSAFARI, BÄVERSAFARI, VARGSAFARI, TRANOR & kRONHJORTAR

På hösten finns mycket spännande att upptäcka i Tivedens skogar. Vi erbjuder dig älgsafari, bäversafari med flera. Läs mer här under!


ÄLGSAFARI I VILDA TIVEDEN SVERIGE

Följ med Naturguide Tiveden på en riktig älgsafari i Tivedens skogar i närheten av Tivedens nationalpark.

Du följer med oss till vår vildmarkspaviljong mitt ute i naturen där vi avnjuter en middag över den öppna elden - givetvis serverar vi efterrätt! Du får lära dig spännande saker om älgen och höra berättelser från guidens livslånga erfarenhet av älgsafari. Efter middagen vandrar vi ut över älgens favoritmiljöer ute på en myr. Vi avslutar med en älgsafari ute i det vilda Tiveden för att leta rätt på skogens konung, drottningar, prinsar, och prinsessor.

Under vår älgsafari kommer du alltså få lära dig intressanta saker om älgen, älgens liv och livsmiljöer. Dessutom hur och var du själv kan hitta den.

Visste du att älgtjurar tappar sina horn varje år och att nya sedan växer ut nästa år? Eller att älgen har mycket välutvecklad hörsel och luktsinne?

Det och mycket annat kommer du att få lära dig mer om. Du kommer också att få låta som och locka på älgar.

Naturguide Tivedens älgsafari tar sin början mitt ute i skogen vid vår paviljong, där du får avnjuta en middag framför brasan. Under måltiden kommer du få spännande kunskaper och kunna ställa frågor om älgen. Under den korta och lätta vandringen över myren letar vi efter älgspår och du får lära dig andra tecken på älgens närvaro i skogen. Vi besöker vackra Stillhetens tjärn, letar efter vilda bär och häftiga växter. Därefter far vi ut på älgsafari i vår minibuss och letar efter älgar i det vilda Tiveden! Turen tar cirka 6 timmar.

Detta ingår

Lokal naturguide från Tiveden med livslång erfarenhet av älgsafari och spårning av älg, middag (vegetariskt alternativ finns givetvis), dryck, spännande och kort vandring i älgens marker, spårning av älg, spännande fakta och historier om älgen, älgsafari i det vilda Tiveden vid Tivedens nationalpark, transport i minibuss under älgsafarin där du sitter högt och ser bra, kikare.Tid: Se tider för respektive månad på bokningssidan 
Plats:  Någonstans i Tivedens stora skogar
Pris:  1 000kr/vuxen, 400 kr/barn
Deltagarantal:  Max 8 personer

Mötesplats

Vår älgsafari sker i närheten av Tivedens nationalpark i Tiveden, mitt emellan Stockholm och Göteborg.

Mötesplatsen är vid Tiveds skola.

Från Karlsborg: 25 km. Från Askersund: 30 km. Från Laxå: 38 km. Följ väganvisningar till Tivedens nationalpark.

Tågstation finns i Laxå. 

Datum möjliga för bokning

Söndagar från 21-05-16 till 21-05-31 | Start kl. 17:00
Söndagar & torsdagar från 21-06-01 till 21-06-30 | Start kl. 18:00
Söndagar & torsdagar från 21-07-01 till 21-07-31 | Start kl. 18:00
Söndagar & torsdagar från 21-08-01 till 21-08-09 | Start kl. 17:30
Söndagar & torsdagar från 21-08-10 till 21-08-31 | Start kl. 16:00
Torsdagar från 21-09-01 till 21-09-10 | Start kl. 15:30
Torsdagar från 21-09-11 till 21-09-20 | Start kl. 15:00
Torsdagar från 21-09-20 till 21-10-10 | Start kl. 14:30

älgsafari

 

Loading...

Bäversafari

Följ med och spana efter bäver på land eller från båt i Tiveden. I våra vatten lever den spännande bävern som med sina stora tänder kan fälla enorma träd. Under en helkväll där en lättare middag ingår ger vi oss ut för att spana efter bävern!

I bäckar, åar och sjöar lever bävern, som med sina stora tänder kan fälla små som stora träd. Med stor iver och vilja bygger bävern dammar och fördämningar som skapar nya livsmiljöer för andra arter som fåglar, insekter och vattenlevande växter och djur. Du får nu chansen att uppleva denna skygga varelse i dess hemmamiljö. Vi ger oss ut, antingen på land eller i båt med elektrisk motor, för att få uppleva den vanligtvis skygga bävern.

Vi startar med en lektion där du får veta mer om bävern, dess livsmiljö och ekologi. Visste du till exempel att bäverns tänder aldrig slutar att växa? Eller att den har en väldigt stor svans som den paddlar med?

Detta ingår

Turen görs i båt med elmotor över öppet vatten. En enkel och god måltid ingår. Givetvis finns vegetariskt alternativ. Kaffe, te eller saft. Därefter ger vi oss av för att spana efter bävern under sommarkvällen.
Turen tar cirka 5 timmar. Vid dåligt väder görs turen från land. Flytvästar ingår.


Tid:  Start kl. 18:00 till ca. 23:00
Plats:  Någonstans i Tivedens stora skogar
Pris:  1 000kr/vuxen, 400 kr/barn
Deltagarantal:  Max 5 personer

Mötesplats

Vår bäversafari sker i närheten av Tivedens nationalpark i Tiveden, mitt emellan Stockholm och Göteborg.

Mötesplatsen är vid Tiveds skola.

Från Karlsborg: 25 km. Från Askersund: 30 km. Från Laxå: 38 km. Följ väganvisningar till Tivedens nationalpark.

Tågstation finns i Laxå. 

Datum möjliga för bokning

Onsdagar fr.o.m. 21-05-12 t.o.m 21-09-22
Start - Maj kl. 18:00 | Juni kl. 18:00 | Juli kl. 18:00 | Aug kl. 17:00 | Sep kl. 16:30

bäver

 

Loading...

Tranafton i Hasselfors

Vid Hasselfors ligger en av Mellansveriges största myrar Skagershultmossen och sjön Teen. På höstkvällar i skymningen kommer tusen och åter tusen tranor för att övernatta på myren eller i sjön. I stora formationer kommer de in från öster trumpetandes som om för att önska oss farväl. Det är svårt med ord att beskriva hur många tranor som luften fylls av!

Kvällen börjar på Kvarnen som ligger vid forsen mellan sjäöarna Toften och Teen. Kvarnen är en gammal kulturbyggnad i Hasselfors, med en bildvisning och information om tranorna, deras liv, flytt och nära släktingar och även den fina natur som finns runt Hasselfors. Så att du kan komma tillbaka och upptäcka mer av vår fina natur!

Därefter far vi en stund innan skymningen till det 15 meter höga utkikstorn från 2015 som står i kanten på Skagershultsmossen, för att spana efter de tranor som kommer från Närkeslätten österifrån. Det är en fullkomlig invasion av tranor som i sträck efter sträck kommer inflygandes i vågor. Panoramautsikten är vida och horisonten är oändlig.

Vi fortsätter turen till sjön Teen där vi fortsätter spana efter de tranor som landat i sjön för nattvila. Med de Blå Bergen i Teens bakgrund avslutar vi själva guidningen med en av Mellansveriges vackraste utsikter när ljuset sänker sig över de somnande tranorna. Turen tar cirka 5 timmar.

Detta ingår

Vi äter en middag med dessert. Givetvis ingår dryck.  Guiden följer med under hela upplevelsen. Kikare tillhandahålls av guiden.


Tid:  Turen tar ca. 5 timmar
Plats:  Någonstans i Tivedens stora skogar
Pris:  1 500 kr/vuxen
Deltagarantal:  Max 8 personer

Datum möjliga för bokning

Lördag 21-09-11 | Start Kl. 16:00
Lördag 21-09-25 | Start Kl. 15:00

flyiny-bird

 

Loading...

VARGSAFARI I TIVEDEN

Följ med Naturguide Tiveden ut för att få chansen att uppleva vargarna yla i Tivedsvargarnas revir! Vi far ut för att uppleva vargarnas revir på nära håll. Vi letar efter spår, spillning och kanske hittar vi ett byte som vargarna slagit. Vid eldens sken lyssnar vi efter vargarnas ylande. Under vargsafarin övernattar vi tryggt och säkert i tält i vargarnas revir. Välkommen att uppleva Tivedsvargarna tillsammans med oss !

Under kvällen/eftermiddagen beger vi oss ut i Tivedsvargarnas revir för att vandra i ulvarnas marker. 2013 flyttades ett finskt-ryskt vargpar från Tornedalen ner till Tiveden och det är dessa vargar som vi ska spana och lyssna efter. Den senaste kulle som Tivedsvargarna fick 2017 var hela 5 valpar. Vi börjar med en middag där du får lära dig om vargen, dess liv och livsmiljöer.

Upplevelsen fortsätter med en kortare vandring där vi letar efter spår efter vargen. Det kan vara tassavtryck, spillning eller rent av slagna djur. Under kvällen återvänder vi till vår eldplats där vi lyssnar efter vargarnas ylanden. Vi övernattar tryggt och säkert i tält mitt i vargarnas revir och somnar gott! All utrustning för övernattning tillhandahålls av Naturguide Tiveden. På lördagsmorgonen äter vi frukost ute och far därefter tillbaka.  

Att få höra en eller flera vargar yla i närheten eller på avstånd är en upplevelse och ett minne som du bär med dig resten av livet!

Detta ingår

Vi står för måltiderna under upplevelsen (middag & frukost). Givetvis ingår dryck. Vi står för tält, varma sovsäckar, madrasser och filtar. Vi har kikare till alla gäster. Vi står även för transporten under safarituren.

Kort info

Kunden måste boka senast kl 20:00 dagen före. Upplevelsen startar fredag eftermiddag och slutar lördag förmiddag. Ta med bra skor – gympaskor, gummistövlar eller kängor är bra att ha. Varma kläder. Regnkläder.


Tid:  Start kl. 17:00 samt 16:30
Plats: Guidningen sker i närheten av Tivedens nationalpark
Pris:  2 500 kr/vuxen, 1 500 kr/barn
Deltagarantal:  Max 8 personer

Mötesplats

Följ väganvisningar till Tivedens nationalpark. Guidningen sker i närheten av Tivedens nationalpark i Tiveden, mitt emellan Stockholm och Göteborg. Följ väganvisningar till Tivedens nationalpark. Mötesplatsen är vid Tiveds skola. Från Karlsborg: 25 km. Från Askersund: 30 km. Från Laxå: 38 km. Tågstation finns i Laxå. Vi står för transporten under safarituren.

varg

 

Datum möjliga för bokning

Fredagar 21-07-30 t.o.m 21-09-24 Start - | Aug start kl. 17:00 | Sep start kl. 16:30

Loading...

Järpe fotografering skådning i Tiveden – 1 session

Du har nu möjligheten att följa med Naturguide Tiveden på ett heldagsäventyr för att uppleva järpe och dess hemvist - någonstans i Tivedens naturskogar! I den fina naturskogen lever den vackra och många gånger anonyma järpen bland dråg, bäckar och gransumpskogar.

I skuggan av sina större och kanske mer välkända släktingar tjäder och orre så är denna vår minsta skogshönsfågel järpe en spännande art att skåda och fotografera. Välkommen ut med oss för att uppleva järpe på nära håll. Vi möts upp tidig morgon för att transportera oss till dagens lokal för järpe. Väl framme vid lokalen kommer du att få mer information om järpe, lära känna gruppen och vad du har att förvänta av dagens upplevelse.

Till fots vandrar vi in i naturskogen för att besöka flera av järpens revir. Under vandringen kommer det finnas också många andra fina saker att uppleva, beskåda och fotografera. Väl framme vid kända järpe revir kommer du att placeras ut runt guiden och bakom ett individuellt camonät varpå guiden kommer att locka fram järpen. Det är med stor spänning du får vänta på att den skygga fågeln smyger sig fram i den vackra naturskogen.

Järpen lever väldigt stationärt på en lokal i naturskogen som den finner trygg från sin värsta fiende, duvhöken. Vi kommer att vandra både på stigar och obanad terräng i ett lugnt tempo. Under dagen kommer vi sedan att vandra vidare till fler lokaler och revir för att skåda eller fotografera mer järpe och avnjuta fika, lunch och varandras sällskap i den vackra naturskogen som inramar hela upplevelsen.

Det är givetvis möjligt att boka till ännu en session eller någon av våra andra upplevelser som är aktuella för perioden. Vi rekommenderar dig att övernatta i Tiveden hos några av våra samarbetspartners; Hamgården, Camping Tiveden, Tivedstorp, Ösjönäs.

Detta ingår

Guide, som följer med dig under hela upplevelsen, kunskaper om järpe, vandring i vacker natur, fika & lunch, kaffe & dryck (givetvis finns det vegetariska alternativ), camonät, varm sovsäck att sitta i och varm ullfilt att sitta på

Ta med

Varma kläder, bra och vattentäta stövlar eller kängor, kikare, kamera med objektiv och batterier, balaklava/rånarluva

Tid: 8 h
Start: Mars kl 05:30 // Oktober kl. 05:00
Plats: Upplevelsen sker i någonstans i Tiveden
Pris: 1 999 kr per person
Deltagarantal: Max 4 personer

Mötesplats

Upplevelsen sker i Tiveden mittemellan Stockholm och Göteborg. Mötesplats är i Sannerud, Tived.
Från Karlsborg 30 km., från Askersund 30 km, från Örebro 80 km, från Skövde 75 km, från Linköping 115 km, från Jönköping 130 km.


Datum möjliga för bokning

18 mars 2021 t.o.m 27 mars 2021 samt i oktober 2021

Är det fullbokat? Eller önskar du ett annat datum för din upplevelse än de angivna? Vi hittar en lösning för dig!

Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 070-5784120.


KRONHJORTSAFARI I HASSELFORS

På hösten brunstar de magnifika kronhjortarna. I skymningen på höstkvällarna spanar vi efter flockar av kronhjortar såväl som mäktiga och ståtliga tjurar. I mörkret låter de högljudda och brunstande kronhjortarna som brölande monster! Vi spanar efter stridande tjurar under denna spännande kväll.

På höstkvällar i skymningen brölar de många tjurarna för att signalera till andra tjurar att hindarna och detta revir är deras. Ute i landskapet hör man stångandes tjurar. Kvällen börjar på Kvarnen som ligger vid forsen mellan sjöarna Toften och Teen. Kvarnen är en gammal kulturbyggnad i Hasselfors, med en bildvisning och information om  kronhjortarna, deras liv, det landskap de lever i och även den fina natur som finns runt Hasselfors. Så att du kan komma tillbaka och upptäcka mer av vår fina natur! Vi äter en middag med dessert. Givetvis ingår dryck.

Därefter far vi ut på en safaritur för att spana efter flockar av hjortar såväl som ensamma tjurar och det finns även chans att få uppleva ett par tjurar som stångas. Det är en mystisk och spännande känsla att få vandra runt i skogen och höra de ståtliga tjurarna bröla i när och fjärran. Närmare monsterkänsla i skogen går inte att komma. Välkommen att få uppleva kronhjortarnas brunst!

Detta ingår

Mat och dryck är inkluderat. All transport under turen ingår. Kikare tillhandahålls av guiden. Guiden följer med under hela upplevelsen.

Kort info

Kunden måste boka senast två dagar innan aktiviteten sker. Varma kläder är nödvändigt.


Tid:  Start kl. 16:00 samt 15:00
Plats: Guidningen sker i Hasselfors
Pris:  1 500 kr/vuxen, 600 kr/barn
Deltagarantal:  Max 8 personer

Mötesplats

Guidningen sker i Hasselfors. Samlingsplats är Kvarnen vid Gamla Bruket. Från Örebro: 45 km Följ E20 mot Göteborg. Sväng höger 5 km innan Laxå mot Hasselfors. Från Karlstad: 100 km. Kör E18 mot Stockholm. I Karlskoga sväng mot Degerfors/Askersund på väg 205. Vid Svartå herrgård fortsätt in på väg 204 mot Fjugesta. Sväng höger i Dormen mot Hasselfors (ca 5km kvar).

Från Askersund: 40 km. Kör mot Laxå/Karlskoga på väg 205. I Laxå ta av E20 mot Örebro. Efter 5 km sväng vänster till Hasselfors. Från Laxå: 16 km. Kör mot Örebro. Efter 5 km sväng vänster mot Hasselfors. Tågstation finns i Laxå. 

kronhjort

 

Datum möjliga för bokning

Torsdag 21-09-23 samt 21-09-30 | Start kl. 16:00

Loading...